Het Theosofisch Genootschap

Seizoenen van het leven

Een boom weet in welke fase van de natuurcyclus hij zich bevindt. Welke fase dat ook is – knopvorming, volledig in blad, met rijpe vruchten – alles maakt deel uit van het boom-zijn.

Er zijn seizoenen in je leven. Probeer niet aan een seizoen te ontsnappen. Wanneer je probeert vruchten te dragen als het tijd is voor knopvorming, zal je misschien nooit knoppen vormen.

Luister naar het lied van de natuur. Elk jaar is een cyclus. Er is een tijd voor activiteit en een tijd voor stilte. Er zijn momenten om te beginnen en momenten om te stoppen. Er zijn seizoenen om zich te verplaatsen en seizoenen voor vernieuwing. Wees stil en leer. Zie hoe het verhaal van de natuur zich ontvouwt. Kijk naar een vogel en een boom. Leer de overeenkomsten tussen jou en de vogel kennen. Laat de boom je helpen je plaats te vinden.

Wees je bewust van de dag. Een dag heeft seizoenen. De ochtend is de lente. De middag is de zomer. De avond is de herfst. De winter komt ’s nachts. Je bent bestemd om deze cyclus elke dag te ervaren. Breek je beschuttingsmuren af. Beweeg mee met het ritme van de dag. Onthoud altijd dat er morgen een andere cyclus is, een nieuwe draai aan het wiel.

Elke ademhaling is een levenscyclus. Adem de zoete lente in. Vul je longen met de zomer van de cyclus. Ervaar de herfstvreugde van het loslaten. Wees leeg en stil tijdens de winter van je ademhaling. Adem nu opnieuw, want er is altijd een nieuw begin en een nieuw einde.

Je zult nooit een ademteug nemen die meer of minder belangrijk is dan die welke je nu neemt. Je zult nooit een dag of een jaar ervaren die meer of minder belangrijk is dan deze dag of dit jaar. Elk moment is een nieuw begin voor alle leven. Deze huidige seconde zou het einde van alles kunnen zijn. Dit moment is een nieuw begin voor alles. Als je echt in een nu-moment springt, word je volledig vernieuwd.

Het leven bestaat, net als een oceaan, uit vele golven. Er zijn golven voor elk moment, elke dag, elk jaar, elk leven. Als je hongert naar een gevoel van volkomenheid, wees dan in harmonie met de golven.

– Tolbert McCarroll, Notes from the Song of Life (1977), blz. 17


Uit Impuls (Nieuwsbrief voor leden van het Theosofisch Genootschap), maart 2019, nr. 85.

© 2019 Theosophical University Press Agency