Theosophical University Press Agency

Omslag Stairways to the StarsBoekbespreking

I.M. Oderberg

Stairways to the Stars – Skywatching in Three Great Ancient Cultures (Het trappenhuis naar de sterren – Observatie van de hemel in drie grote culturen van de oudheid), Anthony Aveni, John Wiley & Sons, 1997; isbn 9780471159421, 240 blz., gebonden.


Een ander boek dat serieuze aandacht verdient is Stairways to the Stars – Skywatching in Three Great Ancient Cultures door Anthony Aveni, hoogleraar astronomie en antropologie aan de Colgate University en pionier in de archeoastronomie. In dit boek neemt hij Stonehenge onder de loep, en geeft bewijzen die aangeven dat het een oeroud observatorium, een oeroude kalender, tempel en ontmoetingsplaats is. Hij besteedt ook aandacht aan de beide Amerika’s, en verkent de Maya-ruïnes in Chichén Itzá in het licht van de codes en wiskunde van de Maya’s.

Een van de conclusies die hij trekt is dat de planeet Venus op alle aspecten van de Maya-samenleving invloed heeft gehad. Meer naar het zuiden laat hij zien dat de oude Inca-hoofdstad in de Cuzco-vallei een enorm observatorium is. De diagrammen en foto’s in dit boek vormen waardevolle aanvullingen op de kennis die in de tekst wordt overgebracht.

Oude culturen/beschavingen


Uit het tijdschrift Sunrise mrt/apr 2001

© 2001 Theosophical University Press Agency