Theosophical University Press Agency

Verwondering en vreugde

Thelma J. Holmes

Verwondering en vreugde hebben voor verschillende mensen een verschillende betekenis. Ik wil graag proberen de verwondering en vreugde over te brengen die ik vorig jaar augustus heb ervaren in Italië in de stad Verona, waar jaarlijks een operafestival wordt gehouden. De voorstellingen worden gegeven in een Romeins amfitheater naast het Piazza Bra, waar zich in een halve cirkel een reeks café’s bevinden. Het toneel bevindt zich aan de ene kant van het amfitheater, terwijl zitplaatsen het overige twee derde deel in beslag nemen. Omdat het toneel zo groot is, kunnen de regisseur, de producent en de decorontwerper elk gewenst toneel bouwen, waardoor de decors fantastisch zijn geworden. Er waren zelfs levende dieren die over het toneel wandelden.

De atmosfeer in het amfitheater was opwindend. Bij het binnengaan van de arena krijgt men meteen het gevoel dat er iets heel plezierigs gaat komen. Men wordt door het oude gebouw niet overweldigd, wat zou kunnen gebeuren vanwege de enorme afmetingen. Het biedt een warme en vriendelijke ontvangst: terwijl ik daar zat, kon ik de schoonheid en het wonder van alle muzikale evenementen van voorheen voelen – de vele mooie klanken van al die jaren zijn nog steeds blijven hangen. Alleen al daar te zitten was een ervaring op zich. Er zat muziek in iedere steen van het amfitheater.

Aan het begin van de uitvoering, toen de schemering inviel en de verlichting werd gedimd, staken de mensen kleine kaarsjes aan, en toen ik om me heen keek, kreeg ik de indruk dat de sterren van de hemel zachtjes in de arena afdaalden om ons te begroeten – de vlammetjes flikkerden alsof ze het eeuwige licht waren dat omlaag was gekomen om vreugde en tevredenheid aan het bijeengekomen gezelschap te schenken. Omhoog kijkend vanaf de fonkelende terrassen, kon ik weer de vele sterren aan de hemel zien, die ons ook vreugde toewensten – het was een moment om niet te vergeten. Ik had het gevoel dat iedereen er was uit pure vreugde voor de muziek en dat overal harmonie scheen te heersen.


Uit het tijdschrift Sunrise sep/okt 1994

© 1994 Theosophical University Press Agency